Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stoleček a židličky do pokojíčku pro víly

4. 3. 2011

 

Poté, co beruška dostala v novém baráčku pokojíček pro víly, jsme jí ho museli vybavit i nábytkem. Většinu má koupeno v obchodním domě Ikea – nábytek je v bílé barvě. Jen stoleček a židličky jsem u nich vhodně barevný nenašla.

            Ale objevila jsem sadu z přírodního dřeva, která přímo volala po mém kreativním řádění. Koupený stolek i židličky jsou dodávány rozmontované v krabici, což je ideální pro natírání. ikea-nabytek.jpg

 

Pomůcky:

  • stoleček a židličky z neošetřeného dřeva
  • barvy (opět můj oblíbený Balakryl a Tebakryl) – mají atest na dětské hračky a nábytek
  • smirkové papíry a houbičky, štětce
  • lepidlo na ubrousky
  • ubrousky (a jak jinak než s motivem květinových skřítků)

 

          Nejdříve celý nábytek natřeme základovou bílou barvou Tebakryl. Po zaschnutí jej přesmykujeme jemným smirkovým papírem. (Po natření jemná vlákna dřeva nabobtnají a tím se stane na omak dřevo hrubší). Znovu natřeme všechny díly ještě jednou Tebakrylem a opět jej přesmirkujeme (tentokrát již stačí použít smirkovou houbičku – vypadá to jako velká houba na nádobí, má různou hrubost, dobře se s ní pracuje). Opět oprášíme a můžeme natírat Balakrylem. (Komu se nechce kupovat Tebakryl, může si naředit vodou bílý Balakryl).

            Já použila tři barvy, bílou, zelenkavou a růžovou. Zelenou jsem si vyrobila sama – přidáním koupeného zeleného Balarkylu do bílého (ale opravdu jen trochu, velmi intenzivně barví). A ještě přidáním asi 3 tub jiného odstínu zelené temperové barvy. (Pro menší množství barvím Balakryl temperovými barvami). Růžovou jsem si nechala namíchat v obchodě s barvami. Dají vám vybrat nekonečný vzorník barev. Namíchání jedné plechovky vás bude stát okolo sta Kč, záleží na intenzitě a zvolených pigmentech.

            Celý nábytek jsem natřela 2x bílou barvou. (Možná by stačilo jednou, ale já jsem natírací maniak, tak jsem si to užívala). Poté zvolené části natřeme 2-3x barevným odstínem. (Tady jednou opravdu nestačí, prosvítá pod barvou podkladová barva). Při natírání se držíme návodu na plechovce, necháváme jednotlivé vrstvy dostatečně zaschnout, barvy v plechovce důkladně rozmícháme.

            Protože jsem všechny tři barvy zvolila ve variantě LESK, není nutné nábytek následně lakovat. Komu to přesto nedá, může všechny díly nalakovat (Opět bych sáhla pro nějaký lak od f. Balakom). Nelakujeme místo, kam přijdou ubrousky! Ty až pak.

nabarvene-dily.jpg

 

            A nastupuje fáze mého oblíbeného ubrouskování.

            Zvolené motivy si vystřihneme z ubrousků, odstraníme spodní dvě vrstvy, takže nám zbyde jen ta s potiskem. Doporučuji si na místa, kam budete dávat ubrousek, lehce obyčejnou tužkou udělat pár bodů. Položíme ubrousek a lehce přetřeme lepidlem na ubrousky. Po zaschnutí jej přetřeme ještě jednou. Nenatírám nejdříve místo – jak se ve píše ve většině  ubrouskových návodů – z jednoho důvodu. Ubrousek pak není nakrabacený, snadno se mu vyhlazují sklady. Navíc není promočený od lepidla a tím je i pevnější. Pro natírání používám plochý štětec s dlouhými chlupy.  

lepeni-motivu.jpg

            Po oblepení všech míst ubrouskem můžeme celý nábytek nalakovat. Já použila lepidlo s lakem, takže jsem pouze celou pracovní desku stolečku 2x přetřela lepidlem. Opět se držíme návodu na lepidle a laku.

 

            Po důkladném zaschnutí očistíme díly (odstraníme zateklou barvu do předvrtaných dírek….) a nábytek podle návodu smontujeme. (Nábytek z Ikei má montážní návody pro „blbé“, takže to jde velice snadno a lehce – vůbec jsem nepotřebovala pomoc manžela, naopak). 

montaz.jpg

 

            A pak už jen čekáme na hodnocení berušky (stejně jako u pokojíčku, tam chtěla medvědy – moje milé upřímné dítě). 

nabytek-2.jpg

nabytek-1.jpg


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář